Lite om pälsen

En pom har både underull och täckhår och pälsen är gjord att skydda mot både värme och kyla. Så en Pomeranian ska inte klippas kort/rakas för då försvinner deras skydd. Borsta pälsen noga ända ner i botten och håll den fri från tovor så fyller pälsen sin rätta funktion. En hund svettas inte genom huden som oss människor, de svettas genom mun och tassar.

Det finns Alopecia i rasen som ni kan läsa om under rasrelaterade sjukdomar, det finns även en variant som kallas Clipping Alopecia. Klipper man för kort el rakar ner sin pom kan det gör att pälsen inte kommer tillbaks igen och hunden förblir naken/korthårig. Det är en risk ni tar om ni rakar ner dem för ni tror det hjälper på sommaren. Se bilden nedanför

Pomeranian och Allergi

Pomeranian är inte klassad som en av de såkallade allergivänliga raserna. Har familj, släkt och bekanta som alla reagerar på pom.

Alla är allergiska mot olika saker, päls, hud och saliv och det gör att man ibland klarar vissa raser ändå.


Varför ser min pom inte ut som din?

Denna frågan får vi uppfödare ibland. Det är pälsen folk tänker på och det runda utseendet. För att få pommarna så så måste dem trimmas, dem är inte så automatiskt.


Vi hjälper gärna våra valpköpare med trimning och visar gärna, vill ni ställa ut hjälper vi gärna till med utställningstrimning.


Att trimma sin pom är självklart inget man måste.