Precis som hos alla raser finns det olika problem och sjukdomar som förekommer hos Pomeranian som är mer el mindre vanliga.
Det vanligast förekommande problemet är Patella Luxation. Vi har idag inga krav på att vi måste kolla knäna på vår ras inte heller något som säger vilken grad vi får avla på. Vi har börjat kolla knäna på våra hundar då vi tycker det är viktigt så vi får veta hur utbrett problemet verkligen är, vet man också vilken grad hundarna har så kan man göra så bra kombinationer som möjligt. Tyvärr kan vi inte ta alla hundar ur avel som har PL för då skulle vi inte få mycket avelsmaterial kvar, men jag anser att man ändå får ha sunt förnuft och inte använda hundar med för hög grad. Man ska även veta att bara för att en hund har 0/0 så behöver inte valparna bli det, det är just för att vi inte har någon statistik om vad som ligger bakom. Men börjar vi nu kolla våra hundar så får vi veta hur det ligger till och vi kan kämpa mot att alla avelshundar tillslut ska ha 0/0.
Vad är Patella Luxation?
Patella luxation innebär att knäskålen (patella) kan förflyttas från sin normala position antingen utåt (lateral luxation) eller inåt (medial luxation). Det senare är det mest vanliga. Anomalin har en komplex bakgrund. Exempel på orsaker är: utplaning av knäskålens och/eller knäledens ledyta, utplaning av lårbenets rullkammar och/eller eftergift i knäledens ledband, ledkapsel och omkringliggande muskulatur. Förändringen kan även orsakas av felaktig vinkel mellan lårben och lårbenshals och/eller av onormal riktning på lårbensaxeln. Förändringarna i lårbenet kan i sin tur orsakas av felaktig mineral- eller hormonomsättning.
Många hundar med patella luxation är symptomfria men felet kan konstateras genom palpatorisk undersökning av knäleden. Palpation innebär att man undersöker genom att bara använda händerna. I gravare fall uppträder återkommande eller konstant hälta. Om knäskålen är permanent luxerad får hunden en typisk, knäande gång. Man kollar sin hund hos en veterinär som är specialist på hundens och kattens sjukdomar. Dem har behörighet för att skriva intyg. Sen registreras patellastatusen i SKK:s centrala register.
De kliniska fynden graderas därvid på en skala från 0 till 3:
0: Normal
Grad 1. Patella kan luxeras manuellt men återgår spontant till normalt läge.
Grad 2. Patella kan lätt luxeras antingen manuellt eller spontant och kan förbli luxerad.
Grad 3. Patella är permanent luxerad.
Källa: Svenska Kennelklubben www.skk.se
Det förekommer också Hud/pälsproblem hos pommarna. Man brukar kalla det Alopecia X, Alopecia står för håravfall och X för okänt, detta är just för att man inte vet så mycket om detta problem. Men man brukar dela in det i 3 olika, BSD (Black skin disease), Cushings och Hypotyreos (Nedsatt sköldkörtelfunktion)
Black Skin Disease
Man tror att BSD beror på tillväxthormonbrist. 9 av 10 som drabbas av detta är hanhundar. Det visar sig ofta genom att valpen inte byter till vuxenpäls runt 6 månaders ålder, utan pälsen förblir väldigt ullig och ser ibland torr, livlös och frissig ut. Sedan kan valpen börja tappa päls fläckvis på kroppen och det slutar oftast med att all päls tappas förutom på huvud och benen. Det finns också fall där hundarna först tappar sin päls i fyra/fem års åldern med. Huden färgas också svart därav namnet Black skin disease. Man har märkt att kastrerar man hunden kan den få delar av el hela sin päls tillbaks.
Länk om man vill läsa mer http://www.marvistavet.com/html/alopecia_x.html
Hypotyreos
Vid hypotyreoidism producerar sköldkörteln (tyroidea) för lite av hormonet tyroxin (T4) och hunden får brist på detta hormon.
Sköldkörteln är en liten körtel i halsregionen vilken producera hormoner, bland annat tyroxin, som styr många av kroppens funktioner. Tyroxin är ett livsnödvändigt hormon som reglerar ämnesomsättningen i kroppens alla celler och har härigenom en stor påverkan på flera organsystem. Vid hypotyreoidism producerar körteln för lite hormon och hunden får brist på tyroxin. Bristen visar sig som en lägre ämnesomsättning i kroppens celler.
Eftersom flera olika organsystem påverkas av bristen på tyroxin blir symtomen vaga och inte alltid så lätta att känna igen. I början av sjukdomen kommer symtomen långsamt smygande och blir härmed svåra att upptäcka. Vanliga sjukdomstecken är en alltmer tilltagande trötthet, minskad ork och viktökning men då sjukdomen framförallt drabbar medelålders- och äldre hundar kan det vara nog så svårt att skilja dessa symtom från normala ålderstecken. Pälsen kan bli torr, livlös och falla av fläckvis. Hudproblem som fjällande eller fet och oljig hud samt kroniska öroninfektioner förekommer. En ökad frusenhet och humörsvängningar kan också vara tecken på hypotyreoidism.
Källa: Ceva Vetpharma AB. Hela artikeln kan läsas HÄR
Cushings
Cushings syndrom orsakas av onormalt hög halt av kortisol i blodet. Kortisol bildas normalt i små mängder i binjurarna. Onormalt hög mängd kan orsakas av för hög halt av binjurestimulerande hormon (ACTH) från hypofysen (hjärnans körtelbihang).
Typiska symtom är ökad törst och ökad urinavgång, trötthet, dålig muskelstyrka och så småningom en förändring av hela kroppsformen så att bålen blir päronformad med klotrund eller hängande buk. Ofta ses håravfall, ändrad pälskvalitet och mycket dålig hud och päls. Sjukdomen är inte vanlig men ses, som nämnts, oftare i vissa raser än i andra. Den kan behandlas med ett specifikt, målstyrt cellgift som minskar kortisolbildningen i binjurebarken.
Källa: SKK Hela artikeln går att läsa HÄR
Anfall/Kramper
Det förekommer inte så ofta men någon gång kan det inträffa kramper/anfall hos pom. I vissa fall är det ospecifierade krampanfall, annars kan det bero på epilepsi el blodsockerfall.
Epilepsi
Epilepsi är en form av kramper i hela kroppen. Hunden brukar ramla omkull. I liggande ställning rycker det i ben, nacke och mun. Vissa hundar sparkar med fram och bakben, i andra fall är benen sträckta och styva. Dem kan också tugga fradga. Ett anfall kan pågå från ett par sekunder upp till flera minuter.
Läs mer om epilepsi HÄR
Blodsockerfall
Blodsockerfall kan inträffa om hunden ätit och druckit dåligt eller ansträngt sig mycket och blodsockret sjunker. Detta är lite vanligare på valpar för dem torkar ut lite snabbare än en vuxen hund. Hunden blir slö, trött, man kan se att det börjar bli svårt att hålla ögonen öppna, dem kan även bli vingliga och okontaktbara. Det kan snabbt gå utför om man har riktig otur. Skulle det vara illa med valpen/hunden åker man givetvis till veterinär men upptäcker man det snabbt kan man skynda sig att få i dem lite druvsocker upplöst i vatten, lite honung el ge dem Nutri-Cal. Jag tycker det är jättebra att ha en tub Nutri-Cal hemma, den innehåller allt hunden behöver och den ger snabbt energi och hundarna piggnar till. Man kan även ge dem lite om dem ätit dåligt el druckit dåligt i förebyggande syfte och särskilt på sommaren.
Det är jätteviktigt att små valpar äter och dricker ordentligt.